9.3 Uppvärmningskretsarnas börvärden

Värmepumpens reglerenhet kan styra tre uppvärmningskretsar. I menyerna Uppvärmningskrets 1, Uppvärmningskrets 2 och Uppvärmningskrets 3 kan du bestämma inställningarna separat för varje krets.

Uppvärmningskrets 1 är alltid pumpuppvärmningskretsen, i vilken någon blandningsfunktion inte kan installeras. En extern cirkulationspump kan installeras i uppvärmningskrets 1 för styrning av reglerenheten. Uppvärmningskrets 2–3 är blandningsvärmekretsar som är tillgängliga som tillval och används för att reglera lägre temperaturer. Om två eller tre uppvärmningskretsar används, ska temperaturen i krets 1 alltid vara högre.

Uppvärmningskretsens status anger statusinformation om uppvärmningskretsen.

Rumstemperatur och kompensering av rumsgivare

Under Börvärde rum kan du ställa in två olika värden för rumstemperaturen: Komfort är den grundläggande uppvärmningsnivån och ECO en reducerad nivå som gäller under tidsstyrningens sjunkningsperiod. Nuvarande indikerar den temperaturinställning för uppvärmningskretsen som gäller just i ögonblicket.

För att regleringen ska fungera optimalt ska rumsgivaren vara installerad på en central plats i fastigheten. Om det inte finns någon rumsgivare i uppvärmningskretsen ska rumsgivaren tas bort från underhållsmenyn. Då använder reglerenheten referensvärdet 20 °C vid temperaturregleringen.

Med inställningen Rumsgivarkomp. kan du bestämma hur mycket rumsgivarkompenseringen påverkar framledningsvattnets börvärde. Ju högre värde, desto större är också effekten. Om du ställer in värdet 0 fungerar rumsgivaren enbart som mätgivare och påverkar inte regleringen av framledningsvattnet.

Rumseffekt anger rumsgivarens kompenseringseffekt på framledningsvattnets temperatur. Kompenseringen påverkar avvikelsen mellan börvärdet och rumstemperaturmätningen.

Värmekurva

Baserat på värmekurvan beräknas ett börvärde för framledningsvattnets temperatur, och detta börvärde används för att reglera framledningsvattnets temperatur efter aktuella väderförhållanden. Genom att ändra kurvan anpassas värmeeffekten och rumstemperaturen efter individuella behov.

Du kan ändra kurvans Y-värde i fem olika utetemperaturpunkter (20 °C, 10 °C, 0 °C, -15 °C och -30 °C). I exempelfiguren anges utetemperaturen (°C) på X-axeln och framledningsvattnets temperatur (°C) på Y-axeln.

Figur 1. Exempel på värmekurva
Börvärde framledningsvatten

För varje uppvärmningskrets är det nödvändigt att ställa in ett övre och ett nedre gränsvärde för framledningsvattnet. Framledningsvattnets temperatur håller sig inom dessa värden även om uppvärmningskurvan överskrider börvärdet.

I tabellen ser du exempelvärden för golv- och radiatorvärme. Om du har golvvärme för uppvärmning av våtrum, ska du vid inställning av den nedre gränsen beakta en ökning av minimitemperaturen.

Uppvärmningsmetod Övre gräns Nedre gräns
Golvvärme 40–45 °C 18–25 °C
Radiatorvärme 50–80 °C 15–18 °C

Aktuellt värde anger framledningsvattnets temperatur.

Gräns för växling sommar/vinter

Med inställningen Gräns för växling sommar/vinter kan du bestämma den utetemperatur vid vilken uppvärmningen till- eller frånkopplas. Fabriksinställningen är 16 °C. Om uppvärmningen är i Auto-läget sker omkopplingen automatiskt.

Om det finns utrymmen i systemet vilkas uppvärmning du inte vill stoppa under sommaren (till exempel fuktiga utrymmen), ställ in kretsen i Vinter-läge från servicemenyn.
Veckokalender

I veckokalendern kan du utföra en tidsstyrning av uppvärmningskretsarna. Vid tidsreglering växlar uppvärmningskretsen driftläge mellan komfort- och ECO-läget. Observera att temperaturväxlingen är fördröjd och att tidsstyrningen inte fungerar på alla system.